Timo-Olavi Jalkasen uniikkiteokset eivät kopioi luonnonmaisemia vaan ne ovat kankaalle siirtyneitä kuvia mielentunnelmista. Hänen ilmaisussaan kuvastuvat romantiikan aikakauden taiteilijoiden ihanteet. Vaikka ulkoisesti näkymät ovat olemassaolevista paikoista, teokset esittävät sisäisiä mielikuvia.

Kolmannen vuosituhannen moderni romantikko Timo-Olavi Jalkanen ei kuvaa lainkaan ihmistä tai kulttuuria, eikä luonnonmaisemaakaan sinänsä. Hänen kohteensa, kuten vähäinen lehti veden pinnalla tai pelkkä kivi rannassa, ovat välittäjiä, symboleja, joita hän käyttää muuntaakseen ajatuksensa näkyvään muotoon. Jalkasen työvälineenä ovat kamera ja Pyhäjärven rantakaistale Tampereen Pispalassa. Kaikki teokset ovat uniikkeja ja kuvat aitoja ja manipuloimattomia.

Solitaire Taiteilijan kotisivulle:   www.databooks.com/timojalkanen

Taidetta ikuisuudesta
Timo-Olavi Jalkanen
  kolmannen vuosituhannen Romantikko

Haastattelija:  J.V.
(tekstiä saa vapasti lainata ja käyttää)
recreo
Solitaire
Solitudo Moment Timo in the Vernissage Sanctuarium
Solitudo
Moment

Sanctuarium Recreo


Kysymys 1: Sinut on määritelty romantikoksi. Mitä mieltä olet siitä itse?

Vastaus: Teoksissani voi varmaankin nähdä yhtäläisyyksiä romantiikkaan taidehistoriallisessa mielessä. Olen kuitenkin sanonut, että jos minun pitää olla romatikko, olen moderni, kolmannen vuosituhannen “post tech -romantikko” siinä mielessä, että tyylini on syntynyt varsin äskettäin, pakona vuosikymmeniä kestäneen aktiivisen hitech -urani lyhytikäisiä elementtejä ja nykymaailman agressiivista estetiikka. Romantiikaksi esitetty tyylini, mitä se onkaan, edustaa kuitenkin siis tätä kolmatta vuosituhatta.

Kysymys 2: Jotta ymmärtää “pakosi” ja  tyylisi, on hyvä tietää, että edellisessä elämässäsi toimit tietokone- ja mikroprosessorijärjestelmien suunnittelijana hitec-yrityksissä, muun muassa vuosikaudet Nokialle, ja että olit henkilökohtaisesti tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa kuten Bill Gates. Kuinka tuo aikakausi sinuun vaikutti?

Vastaus: Tuon ajan kokemusten jälkeen olen täysin kyllästynyt "uuteen teknologiaan" ja tähän meluisaan aikakauteen ylipäätänsä. Teokseni ovat spontaaneja reaktioita tätä metelöivää nykymaailmaa vastaan. Olen oppinut arvostamaan enemmän pieniä, lokaaleja asioita;  kuin suuria,  globaaleja, ulkoisia. Olen myös konkreettisesti nähnyt kuinka elinkaari johtavilla hitec-tuotteilla voi olla jopa alle vuoden. Monet tietokonetuotteista joita olen suunnitellut, olivat valmiita historialliseen museoon kymmenessä vuodessa; käytännöllisellä tasolla ne muuttuivat muutamassa vuodessa jätteeksi. Ymmärrettyäni sen ei taiteessani ole ihmisen tekemiä elementtejä lainkaan, vain “ikuisia” motiiveja. Hitec-kehityksessä opin kuitenkin keskittymään ja komittoitumaan työhön erittäin voimakkaasti. Nyt suuntaan kaiken energiani luodakseni jotakin uutta taiteessa.

Kysymys 3: Tarkoittaako tuo sitä että myös taidetyylisi on “jotakin uutta”

Vastaus: Minun puoleltani katsottuna kyllä. Tosiasiassa ensimmäinen näyttelyni: "Kun aika seisahtuu", tuli melkein hylätyksi galleriasta, koska jotkut ihmiset siellä ajattelivat, että se ei ole tarpeeksi moderni heidän avandgardististisesti suuntautuneeseen galleriaansa. Kesti hetken aikaa ennen kuin he hyväksyivät väitteeni, että minä olen kaiketi tämän hetken todellinen avandgardisti, etujoukko, joka on jo palannut urbaanilta, valoja vilkkuvalta hitec-retkeltään, jolle monet taiteilijat ovat vasta lähdössä tai ovat siellä matkalla. Sukkuloin yli 30 maata kuin mielipuoli, ennen kuin kykenin näkemään iäisen ja ylvään maailman vain sadan metrin säteellä kotioveltani Pispalassa. Inspiraationi ja teokseni syntyvät tuolla pienellä alueella. Uskon että yhä suurempi joukko taiteilijoita tulee samaan tilanteeseen, ja myös he tulevat hylkäämään nykyään hyvin yleisen voimakasta huomiota etsivän taidetyylin, joka kilpailee median esittämän reaalimaailmasta kertovan hulluuden kanssa.

Kysymys 4: Näin vieraskirjassasi merkinnän taideopiskelijalta. Hän näki taiteesi uutena ideologiana vahvoin sanoin: “Urbanismi ja uusi teknologia on kuolettavan vanhanaikaista. Manifestisi näyttää suuntaa”. Silti, kirjoitettuaan niin hän oli varsin ristiriitainen. Kommentti tuolle.

Vastaus: Yleisesti ottaen olen ollut yllättynyt siitä, että erityisesti nuoret ottavat näyttelyni uutena ilmiönä. Mutta hehän ovat viettäneet koko elämänsä vilkkuvien tv- ja tietokoneruutujen edessä. Sellainen maailma on heille “kuolettavan vanhanaikaista”. Mitä tuo taideopiskelija kirjoitti, on vahvin ja lyhyin kommentti taiteestani jonka olen koskaan kuullut. Hän ei kertonut selvästi mitä hän piti "suunnastani" mutta hän reagoi spontaanisti. Se on minusta hyvä.

Kysymys 5: Olet sanonut, että taiteessasi et hae kauneutta, esimerkkinä teoksesi Moment

Vastaus: Moment, kuten monet muutkin teokseni esittävät kohteita, jotka eivät ole kauniita sanan varsinaisessa merkityksessä. Tärkein asia minulle on tunne, ei eleganttisuus eikä voimakas visuaalinen vaikutus. Katselen maailmaa hyvin vaistomaisella tasolla.

Kysymys  6: Tavoitat "kun aika seisahtuu" -hetkiä kuvissasi, kuten Solitudossa.

Vastaus: Solitudo ja samantyylinen uusi sarja on eräänlainen ikoni siitä maailmasta jota tällä hetkellä kaipaan. Hyvin usein katson ympäröivää avaruutta järven heijastuksen kautta. Näen kaukaisen, äärettömän taivaan ja avaruuden yhdessä henkisenä kuvana, en ajattele sitä maisemana.

Kysymys 7: Jotkut näkevät zen-buddhalaista filosofiaa ja meditaatiota teoksissasi, esimerkiksi Solitaire-työssäsi.

Vastaus: Normaalisti minulla on teoksissani hyvin vähän elementtejä ja kohteet ovat merkityksettömiä. Solitaire-teoksessa on vain kivi. Se näyttää yksinäiseltä mutta ylpeältä ja riippumattomalta samalla kertaa. Sillä on kaikki tärkeät yksinkertaiset elementit täydelliselle olemiselleen. Nuo asiat kuvastavat filosofiaa, henkistä keskittymistä minunkin mielestäni.

Kysymys  8: Teoksesi Recreo ja Sanctuarium on tulkittu uskonnollisiksi

Vastaus: Recreo on istallaatio tai reliefi. Se on tehty rikkoutuneen puuveneen keulasta. Seinällä keula on pystysuorassa asennossa jolloin teoksen muoto on kuin primitiivinen temppeli. Yhdessä teoksen kuvan kanssa Recreo (uudelleensyntyminen) on tavallaan muinaisuskonnollinen ilman virallisia uskontunnustuksia; kuin alttaritaulu jos näin halutaan ajatella.
Eräs avajaisvieras huomautti Sanctuarium-teoksestani (turvapaikka), että vain kuvasta puuttuva Jeesus erottaa kuvan uskonnollisesta freskosta jonka hän oli nähnyt kappelissa.Välimeren rannalla. Aallot ja värit saivat hänelle tämän mielleyhtymän aikaan. Minulle teos edustaa pakoa kuvan rauhaan, vaikkakin aallot tekevät kuvasta hieman villin.
Omalla tavallani teoksessini kyllä etsin ikuista jumalaisuutta, mutta ehkäpä filosofi Spinozan tavoin: "Deus sive Natura". Jumala on Luonto minun teoksissani ja Luonto on Jumala.

Kysymys 9: Mitkä ovat tulevaisuuden taiteelliset tavoitteesi ?

Vastaus: Tavoitteeni on tehdä hyvin paljon työtä ja töitä. Vuoden 2005 alkuun mennessä viimeistelen yli 100 suurempaa teosta kankaalle. Silloin minulla on museokokoinen näyttely valmiina. Se tulee esittelemään ideologiaani entistä paremmin. Tule katsomaan uutta näyttelyäni. Ehdota myös kokonaisuudelle hyviä näyttelypaikkoja eri puolilla maailmaa!
(Laaja museonäyttely Ars Mentalis toteutui Varkauden taidemuseoon 2006)TIMO-OLAVI JALKANEN
Syntynyt Outokummussa, Kuusjärvellä
Asui Helsingissä (Tapiolassa,  Munkkiniemessä ja Etelä-Haagassa, matkusti ja työskenteli  yli 30 maassa)

Gsm                044 3450257 
Email               - timo-olavi.jalkanen@databooks.com -
Kotisivu           www.databooks.com/timojalkanen