VIERAILU IKUISUUTEEN

Timo-Olavi Jalkanen

28.5 - 17.6.2004
Galleria 4-6

Uudenmaankatu 4, Helsinki

(suuremmat lehdistökuvat saat klikkaamalla kuvalinkkejä)

  Visit to Eternity
    Pastorale Notturno                                                 The Sailor in the Mist
120 x 90 cm  Pigmenttivärikuva kankaalle             120 x 90 cm  Pigmenttivärikuva kankaalle

Morning Dew Sonata

Morning Dew Sonata
130 x 55 Pigmenttivärikuva kankaalle

Timo-Olavi Jalkanen -
yksinäinen kapinallinen
vai  3. vuosituhannen
romantiikan airut

Militza Joki

Toukokuun lopussa galleriaamme tulee esille  poikkeuksellinen näyttely. Taiteilijanamme on  entinen "hitec-guru", joka toimi pitkään mm. Nokian tietokonesuunnitteluinsinöörieri puolilla maailmaa ja jonka henkilökohtaisiin kontakteihin kuului mm. Bill Gates. Vuonna 2000 hän suuntasi kaiken energiansa taiteen tekemiseen. Täydellisenä vastakohtana menneelle globaalille teknologiaelämälleen hän luo hämmentävän äänettömiä, originaaleja teoksia.


Vierailu ikuisuuteen -näyttelyn teokset eivät kopioi luonnonmaisemia vaan ne ovat kankaalle siirtyneitä kuvia sisäisistä mielentunnelmista. Timo-Olavi Jalkasen ilmaisussa kuvastuvat romantiikan aikakauden taiteilijoiden ihanteet. Vaikka ulkoisesti näkymät ovat olemassaolevista paikoista, teokset esittävät subjektiivisia mielikuvia.

Jalkasen työvälineenä on ollut kamera ja paikkana on ollut Pyhäjärven ranta Tampereen Pispalassa. Kaikki näyttelyn kuvat ovat aitoja ja manipuloimattomia. Jalkasen kykyä irroittaa keskikaupungin kyljessä olevasta maisemasta herkkiä tulkintoja on pakko ihailla. Joutuu jopa hämilleen siitä, miten urbaani alue tarjoaa kaikki nuo kohteet ja tunnelmat. Jalkasen edellisiin näyttelyihin verrattuna kokonaisuus on vielä pelkistetympi.

Vaikka pidän Jalkasen teoksia romantiikan taidekäsityksen  mukaisina, on toteutus omaperäinen ja uusi. Kun elävät olennot ja ihmisen tekemät elementit puuttuvat teoksista täysin, joutuu katsoja mentaalisesti ikäänkuin sisälle suurikokoisten teosten äänettömään maisemaan, siihen tunnetilaan jota Jalkanen on tulkinnut. Emotionaaliset aivojen osat ottavat vallan. Sofistikoituneelle, opittuun tietoon pohjaavalla ajattelulle ja älykkyydelle ei Jalkasen teoksia katsottaessa yksinkertaisesti ole käyttöä. Kontrasti taiteilijan "edellisen elämän" tiedon ja teknisen osaamisen valtaa palvoneen ajattelun välillä on murskaava.

On mielenkiintoista nähdä miten katsojat tulevat ottamaan tämän näyttelyn vastaan. Antautuuko taideyleisö, joka on tottunut nykyajan dynaamiseen, jopa raakaan esitykseen, Jalkasen hiljaiselle filosofialle? On kuitenkin muistettava että Jalkasen edesmennyt, globaali, urbaani ja agressiivista hitech-kehitystyötä rakastanut elämä on hänen ilmaisunsa tähän johtanut. Tällöin voidaan kysyä onko Jalkasen suunta vain yksilön hetken poikkeus ruodusta vai onko hän kenties suunnassaan edellä aikalaisiaan?

Vierailu ikuisuuteen -näyttelyt toukokuussa Helsingissä ja marraskuussa Barcelonassa tulevatkin olemaan paikkoja myös itsetutkiskelulle eikä vain teosten katselulle.Näyttelyn avauspuhe tässä linkissä


Kuva suurempana tässä linkissä

timo-olavi


Taiteilija on median tavattavissa ripustuspäivänä, keskiviikkona 26.5.2004 klo 13-18
Avajaiset torstaina 27.5.2004 klo 18-21
Näyttelyaika 28.5 - 17.6.2004

NÄYTTELYKUTSU TÄSSÄ
TERVETULOA

Marraskuussa näyttely siirtyy uudistuneena Barcelonanaan, Galleria Sala Barna'an, 26.11-15.12.2004)


Lisätietoja: Timo-Olavi Jalkanen, gsm 044 3450257
email: timo@databooks.com-

Timo-Olavi Jalkasen kotisivulle tästä