John Williams paljastaa
improvisoinnin konsertissa

Teksti ja kuvat: Timo-Olavi Jalkanen

John Williams, tämän hetken yksi maailman tunnustetuimmista klassisen, nailonkielisen kitaran mestareista saapuu hotellista haastatteluun Tampere-taloon yhdessä jazz-kitaristi John Etheridgen kanssa kävellen. Ympärillä ei pyöri tour-managereita, eikä miehistä löydä tähtien elkeitä etsimälläkään. Edessäni on kaksi puheliasta, välitöntä brittiä. Heidän konserttinsa kuultiin edellisenä iltana Tampere-talossa. Reilun tunnin haastattelu Williamsin kanssa etenee mutkattomasti, vaikka tuo yllätyksiä ensimmäisestä kysymyksestä alkaen.


John Etheridge ja John Williams

Tuleeko aika jolloin klassinen kitaramusiikki on suosion keskellä rock-, ynnä muun musiikin tilalla?
– Mielestäni noin ei pidä kysyä. Jonakin päivänä lakataan käyttämästä koko termiä klassinen kitara. Puhutaan kitarasta tai vaikka akustisesta kitarasta. Tosiasiassa klassisen, nailonkielisen kitaran suosio on viimeiset 50 vuotta saanut elinvoimansa populaarimusiikista. Klassista ja populaaria ei pidä asettaa vastakkain. Kitaran suosio kasvaa koko ajan.
– Oma pyrkimykseni ja myös yleinen suuntaus on se, että klassinen kitaramaailma avautuu hyväksymään muita musiikkikulttuureja. Nyt Tampere Guitar Festival -tapahtumassa esiintyy mm. brasilialainen Daniel Marques omintakeisella musiikillaan. 30 vuotta sitten vastaava ei olisi tullut kuuloonkaan ”klassisen elitistisissä” piireissä. Klassinen kitaramusiikki ei siis ole jäänyt muun kitaramusiikin alle. Akustista kitaraa soitetaan nykyään enemmän kuin koskaan.

Tarkoittaako tuo, että muodollisen oppikirjamainen klassinen kitaransoitto on antanut tilaa vapaammalle ajattelulle?
– Oppikirjamaisuus on kyseenalaistettu. Vallinnut eurokeskeinen suljetun piirin klassinen kitaran musiikkikulttuuri elää vieläkin, mutta yleisesti ottaen se on ”pyöristynyt”. Niin sanottu klassinen kitara on nuori instrumentti pianoon ja viuluun verrattuna. Jotkut haluavat luoda kuvan kitarasta klassisena, suorastaan jälki-imperialistisena instrumenttina. Mutta kitara ei ole kulttuurisidottu, vaan hyvin universaali instrumentti.

Jos Suomessa kysytään kadunmieheltä klassisesta kitaramusiikista, usein se nähtäisiin varmaan varsin puritaanisena.
– Täsmälleen noin se nähdään kaikkialla maailmassa. Briteissä järjestetään tänä päivänä kitarafestivaaleja, joiden esitykset ja ilmapiiri voisi olla 50 vuoden takaa. Mutta rinnalle on tullut uusia tapahtumia, joissa myös lippujen hinnat ovat oleellisesti halvempia ja ohjelmisto avoimempaa. Pidän tuosta muutoksesta valtavasti.

Tuoko tuo muutos ”klassisen” kitaramusiikin laajemmin hyväksytyksi?
– Ehdottomasti! Suuri osa ”klassisen” kitaramusiikin soittajia ja kuuntelijoita tarkastelee asiaa nykyään paljon laajemmin.

Kuinka koet kitaransoiton opetuksen?
– En ole opetuksen ammattilainen, mutta koen sen parantuvan. Ennen opetus oli hyvin metodista. Se sai nuoret lopettamaan kitaransoiton. Keskityttiin pieneen määrään vaikeita kappaleita, joiden harjoittelu oli nuorelle taistelua. On tärkeämpää soittaa paljon vaikka helppojakin kappaleita, joihin tulee tunnesidos ja joiden soittamisesta nauttii. Siitä mennään eteenpäin.

Soitat kitaralla monenlaista musiikkia. Miten eri kuvailisit niitä?
– Pidän musiikissa tunteikkuudesta, siitä että ihmisen sielu kuuluu. Soitan kaikkea. Barokkimusiikissa on hyvin voimakas harmoninen rakenne, espanjalaisessa musiikissa rytmi on pääosassa. Latinalaisamerikkalaisessa ja afrikkalaisessa musiikissa ei olla tiukkoja rytmistä, vaan se on enemmän ”kehoa”.
– Rytminen musiikki saa lyömään tahtia jalalla tai taputtamaan käsiään. Afrikkalainen musiikki saa liikuttamaan kehoa. Jos kuulet afrikkalaista kitaramusiikkia, helposti pyörität pyöreästi lanteitasi. Flamencon rytmi aikaansaa tahdinlyöntiä jalalla ja taputtamalla. Myös Karibian maiden musiikissa on voimakas afrikkalainen vaikutus. Kulttuuri- ja rotutausta luo hyvin mielenkiintoisia sekoituksia kitaralla soitettavaan musiikkiin.

En ole ennen ajatellut, mutta nyt kun kuvailit ymmärrän eilisestä konsertistasi tuon tunne-eron. Soittamissasi afrikkalaisperäisissä kappaleissa oli jotenkin erilainen tapa kertoa tarina.
– Kuvasit juuri oikeilla sanoilla. Afrikkalaiset musiikkikappaleet yleensäkin kertovat tarinoita. Kun opetan musiikin aiheuttamia tuntemuksia, kysyn joskus luokalta, haluatteko lyödä tahtia vai heiluttaa kehoa. Tuntemuserot näkyvät selvänä myös eurooppalaisilla oppilailla.

Kun sävellät musiikkia, teetkö sen niin, että nyt päätän säveltää?
– En! (naurua) Minulla on paljon pieniä ideoita, joista rakennan lyhyitä kappaleita. Minulle säveltäminen on idean kehittämistä suuremmaksi rakenteeksi. Pidän lyhyiden sävelkappaleiden luomisesta ja ajattelen silloin itseäni, en edes tulevaa kuulijaa.

Mitkä sävellyksistäsi koet itse eniten mestariteoksiksi?
– Mestariteoksiksi? Ei. (naurua) en koskaan. Ei, älä … mestariteoksiksi. (naurua) ei, älä… Minulle ne ovat kivoja, omintakeisia kappaleita, jotka kuulostavat minun tekemiltä. Niissä on mukana persoonaani. Toki luulen, että monet niistä ovat kivoja (naurua).

Otatko asian todella noin? Mikä sitten on tunnetuin kappaleesi?
– Otan kyllä, kyllä, kyllä. Niiden skaala ei ole sitä mestariteosluokkaa. Tunnetuin sävellykseni on Hello Francis, joka on kunnianosoitus kuolleelle muusikolle Francis Bebey’lle.

Soitit eilen duona jazz-kitaristi John Etheridgen (yllä vas.) kanssa. Soitan jonkin verran kitaraa itsekin. Ihmettelin, kuinka te kaksi kykenitte erilaisilla instrumenteilla täydentämään ja rakentamaan koko ajan varioituvaa musiikkia niin sulautuvasti. Kuinka voitte edes muistaa nuo pitkät kappaleet niin hyvin?
– Toki tunnemme toisemme hyvin. Tiedän, mitä minä osaan ja tiedän mitä hän osaa. Minä en lähde hänen tontilleen. Klassisen ja jazz-soittajan suurin virhe on mennä toisen tontille. Etheridge on spontaani ja nopea improvisaatiossaan. Minä teen rungon ja käytän klassista kitaraa komppaamiseen. Väliin hän improvisoi, ja minä improvisoin siihen komppia. Kappaleet saattavat kuulostaa huippuhiotuilta, kyky improvisoida yhdessä saa sen aikaan. Silloin ei tarvitse muistaa jokaista nuottia.

Öh. Tarkoittaako tuo sitä, että jokaisessa konsertissa on ”improvisaatiota”, kappaleet ovat siis erilaisia eri konserteissa?
– Soitan tarkasti nuotteja seuraavia kappaleita, mutta yleisesti ottaen duona soittaessamme improvisaatio on mukana.

Ah. Onko improvisaatiossa siis taikuus duokonserttiesi jännittävyyteen? Siksikö ne eivät kuulosta mekaanisilta, vaan eläviltä?
– Kyllä improvisaation mukana olo tuo jännittävyyttä. Duon spontaanisuus luo monesti uskomattomia asioita ja tunnelmia. Duot toimivat usein juuri sillä, että soittajat ovat erilaisia. Oppi, jossa duot hiotaan täydellisiksi kaksosiksi, on minusta väärä.

Minkälaista musiikkia teet tulevaisuudessa?
– Enemmän tai vähemmän samaa (naurua). Teen hypyn kerrallaan. Käytän enemmän aikaa uusien kappaleiden luomiseen, kehittelen ideoitani edelleen. Jatkan soolo- ja duo-konsertteja. Mutta en nykyään halua elää koko ajan miettien seuraavaa konserttiani, vaan haluan toimia vapaammin.

Pyrkimyksesi siirtää ”elitististä klassista musiikkia” lähemmäksi kansaa saa ajattelemaan, kuinka ”elitistinen ooppera” lähenee kansaa musikaaleissa. Milloin teet musiikkia musikaaleihin, vaikka tyyliin Les Miserables? Sellaiseenhan musiikkisi ja ajattelutapasi sopisi loistavasti.
– (miettimistä) Totta…ei huono idea. Minä mietin asiaa. Tosiasiassa rakastan musikaaleja.

Saanko vapaalipun musikaalisi ensi-iltaan?
– (naurua) saat varmasti. Jos olisi hyvä tarina ja hyvä säveltäjä, miksi en tekisi musiikkia musikaaliin. Hmm.. ei oikeasti huono idea…mielenkiintoinen ajatus…todella.

Kiitos haastattelusta. Luentosi salissa alkaa kohta.
– Kiitos.


Klassisen kitaran maailmantähti on hymyilevä brittiherrasmies


Instrumenttina on nailonkielinen kitara


Williamsin työvälineneet - kädet. Oikean käden kynnet ovat plektroja omasta takaa.

John Williams haastattelussa Tampere-talossa.
Haastattelijana Timo-Olavi Jalkanen