back to Timo-Olavi Jalkanen main Art Page

T i m o - O l a v i   J a l k a n e n

VIERAILU IKUISUUTEEN  /  VISIT TO ETERNITY

Yksityisnäyttely     28.5 - 17.6.2004      Solo exhibition
Helsinki, Galleria 4-kuus, Uudenmaankatu 4-6


  Visit to Eternity
    Pastorale Notturno                                                 The Sailor in the Mist
  Pigmenttivärikuva kankaalle                                        Pigmenttivärikuva kankaalle


Yksinäinen kapinallinen
vai  3. vuosituhannen
romantiikan airut

Mika Nieminen

Vierailu ikuisuuteen -näyttelyn teokset eivät kopioi luonnonmaisemia vaan ne ovat kankaalle siirtyneitä kuvia sisäisistä mielentunnelmista. Timo-Olavi Jalkasen ilmaisussa kuvastuvat romantiikan aikakauden taiteilijoiden ihanteet. Vaikka ulkoisesti näkymät ovat olemassaolevista paikoista, teokset esittävät subjektiivisia mielikuvia.

Jalkasen työvälineenä on ollut kamera ja paikkana on ollut Pyhäjärven ranta Tampereen Pispalassa. Kaikki näyttelyn kuvat ovat aitoja ja manipuloimattomia. Jalkasen kykyä irroittaa keskikaupungin kyljessä olevasta maisemasta herkkiä tulkintoja on pakko ihailla. Joutuu jopa hämilleen siitä, miten urbaani alue tarjoaa kaikki nuo kohteet ja tunnelmat. Jalkasen edellisiin näyttelyihin verrattuna kokonaisuus on  selvästi pelkistetympi.

Vaikka pidän Jalkasen teoksia romantiikan taidekäsityksen  mukaisina, on toteutus omaperäinen ja uusi. Kun elävät olennot ja ihmisen tekemät elementit puuttuvat teoksista täysin, joutuu katsoja mentaalisesti ikäänkuin sisälle suurikokoisten teosten äänettömään maisemaan, siihen tunnetilaan jota Jalkanen on tulkinnut. Emotionaaliset aivojen osat ottavat vallan. Sofistikoituneelle, opittuun tietoon pohjaavalla ajattelulle ja  älykkyydelle ei Jalkasen teoksia katsottaessa yksinkertaisesti ole käyttöä.

On mielenkiintoista nähdä miten katsojat tulevat ottamaan tämän näyttelyn vastaan. Antautuuko dynaamiseen, jopa raakaan esitykseen tottununut yleisö tälle hiljaiselle filosofialle? On muistettava että Jalkasen edesmennyt, globaali, urbaani ja agressiivista hitech-kehitystyötä rakastanut elämä on hänen ilmaisunsa tähän johtanut. Tällöin voidaan kysyä onko Jalkasen suunta vain yksilön hetken poikkeus ruodusta vai onko hän kenties suunnassaan edellä aikalaisiaan?

Vierailu ikuisuuteen -näyttelyt toukokuussa Helsingissä ja marraskuussa Barcelonassa tulevatkin olemaan paikkoja myös itsetutkiskelulle eikä vain teosten katselulle.


Lisätiedot ja teoskyselyt / Further information:
Timo-Olavi Jalkanen,  gsm 044 3450257,  email: timo@databooks.com-

Kuvia  avajaisista galleria Uudenmaankatu 4-6, 27.5.2004. Vasemmalta alkaen:
1-2) vieraita     3) näyttelyn esittelijä päätoimittaja Jari Niemelä    4-6)  avajaistunnelmia   7) taiteilija

Jari Niemelän näyttelyn avajaispuhe tässä

Helsingin avajaisissaVieraitaJari Niemelä -näyttelyn esittelijäVieraitaVieraitaAvajaiset Helsinki 2004

Teoksia

Näyttelyn lehdistötiedotesivut tässä (julkaistu yleisölle näyttelyn loputtua 18.6.2004)